7. maj 2020
- Mindfulness er et værktøj til at nedbringe stress på.
- Det er også videnskabeligt bevist, at det heler de “huller” i hjernen, der opstår ved langvarig stress, forårsaget af stresshormonet kortisol.
- Mindfulness er en måde at være i sin hverdag på, en måde at se sig selv og omverdenen på.
- Det er et værktøj vi kan bruge i forhold til den måde, vi møder vores udfordringer, og den måde vi løser dem på.
- Mindfulness skaber overblik, overskud og et mere positivt sind.
Hensigten med mindfulness er at hjælpe dig med at foretage et skift i, hvordan du håndterer dine tanker og følelser. Hvor du lærer at håndtere dem på en åben og imødegående måde frem for at blive bekymret og fanget i tankemylder.
Tanker er mentale konstruktioner og ikke nødvendigvis virkelighed!
Vi har 60.000 tanker om dagen, og når vi er stressede endnu flere… Tankemylder gør os stressede og påvirker vores humør negativt.
Tanker kan forme vores følelser, og derfor er det vigtigt at lære, at være bevidst om vores tanker, hvad det er der sker indeni vores hjerne og bevidst gøre noget andet ved vores tanker end det vi plejer.
Den hurtigste måde at gøre noget andet er ved at aktivere vores stressbremse. Dette kan gøres ved at man bevidst trækker sit vejr.
Når vi bevidst trækker vejret, flytter vi opmærksomheden fra det der presser os, til vores fysiske fornemmelse ved det der sker i en vejrtrækning. I den handling får hjernen en pause og kan nå at vælge en anden løsning end at handle som den plejer.
Mindfulness går ud på at være i det liv, du har lige nu. Ikke det liv, der har været, eller som vil komme. Men at være i det liv, der er i dette øjeblik, på en måde, hvor du er venligere mod dig selv.
I Mindfulness arbejder vi med nogle principper og fokuserer på nogle bevidste måder at være på.
I mindfulnesstræning arbejder vi med opmærksomheden. Vi noterer dét, der dukker op og prøver at accepterer det, uden at have en mening om det er godt eller skidt.
I mindfulness retter vi opmærksomheden til nuet. At være i nuet, uden at have en mening om det, bare mærke det som er, med sine sanser. Hjernen kommer konstant med forslag til ting, der kan forbedres. Derfor er mindfulness at være til stede i nuet på en måde, hvor vi ikke fordømmer nuet.
Mindfulness betyder at være nærværende og til stede lige nu i dette øjeblik på en måde, hvor vi er kærlige og venlige imod os selv.
Hvad er meditation?
Meditation betyder, at man bevidst koncentrerer sig.
Når vi er stille – som for eksempel i meditation – opdager vi, at der næsten hele tiden er en strøm af tanker. Det er helt naturligt, det er vores hjerne designet til, for at holde os klar til beredskab. Meditationen heler vores hjerne og giver overblik og overskud. Mange store ledere bruger meditation på daglig basis for at holde deres hjerne skarp.
Et par skridt foran eller bagud
Mange af os passer ikke ordentligt på os selv. Vi skifter mellem at styrte rundt, overbelaste os eller at være helt udkørte. Vi fylder hele tiden livet med noget: mad, snak, travlhed, overarbejde eller tv, så vi undgår at mærke bekymringer eller måske smerte, der også er forbundet med det at være menneske.
Du kan afprøve, hvor længe du kan sidde stille uden at klø dig i nakken, uden at rykke dig rundt eller uden at gøre noget som helst andet end at sidde stille med dig selv.
Du vil sikkert hurtigt opdage, at der kommer tanker, f.eks. om hvorfor du overhovedet skulle gøre det. Du vil måske komme i kontakt med en grundlæggende rastløshed, men – hvis du bliver siddende længe nok – også en grundlæggende rummelighed eller accept.
Der er ikke noget galt med utålmodige tanker eller rastløshed, men mange af os er hele tiden et par skridt foran eller bagud, og vi mister igen og igen dyrebare øjeblikke af vores liv.
“Mindfulness er at være i nuet – uanset om vi kan lide det eller ej”
Mette Molberg, speciallæge og stressspecialist.
Når vi opdager, at vi ikke er i nuet, kan vi bevidst flytte opmærksomheden tilbage til nuet via sanserne.
Vi kan lytte, smage, se, mærke eller dufte det øjeblik, der er netop nu. Eller vi kan opleve, hvilke tanker der går gennem vores hoved, hvilke følelser vi har, og hvad der sker i vores krop.
Vi kan opleve nuet på en måde, hvor vi er venlige mod os selv.
Adlyd ikke bare tanker og følelser, men observer dem med humor og lethed.
Når vi har et godt forhold til os selv, vil vi ofte holde op med rutinemæssigt at gøre det samme igen og igen. Vi passer på os selv og bliver i stand til at se den rigdom, der er i hvert eneste øjeblik.
Hjernen er modellerbar, og det den bliver præsenteret for igen og igen, bliver dens sandhed. Så hvis du bekymrer dig og ikke stopper op, og betragter de tanker, som de er, som konstruktioner i dit sind og ikke nødvendigvis virkelighed, kan de tage over og blive din virkelighed – også selv om bekymringerne ofte ikke bliver opfyldt.
Hvis du derimod aktivt går ind og gentager positive sætninger, vil din hjerne registrere det som en sandhed og leve efter det.
Den store gevinst i den nye positive tilgang til livet og nuet, vil give dig frihed, ro og overskud.
11 vigtige mindfulness principper
I MedicaPro StressCenter arbejder vi ud fra 11 mindfulness principper, som styrker dét at være tilstede i nuet. Nuet der er så flygtigt og dyrebart.
Det kan virke som en stor mundfuld at skulle implementere alle principperne på én gang, så jeg foreslår, at du tager ét princip ad gangen og arbejder ind i det i 1 uge.
Tag et princip, skriv ned hvad du forstår ved det, hvad du tænker om det, hvad du føler om det – brug det som et mantra i 1 uge og gå derefter til det næste.
1. Beginners mind
At møde dig selv med et åbent sind uden forbehold, forestillinger eller antagelser.
2. Venlighed
At udøve venlighed overfor os selv og andre.
3. Tålmodighed
At slippe idéen om, at skulle nogen vegne og have tålmodighed til kroppens og sindets naturlige processer.
4. Give slip
At turde gi’ slip og forstå, at der kun kan komme noget nyt, når vi slipper det, der har været.
5. Accept
At anerkende, rumme og tolerere det, der er. Uden at ændre på det.
6. Ikke stræben
At slippe ambition er at blive til stedet i nuet.
7. Ikke dømme
At stoppe med at bedømme alt ud fra os selv og vores egne værdier: godt, skidt, neutralt. At skelne uden at tillægge det ene værdi frem for det andet.
8. Taknemmelig
At være taknemmelig over det du har.
9. Generøs
At være generøs med den du er, dele ud af det du har i overflod.
10. Tillid
At øve sig på at have tillid til egen fornemmelse, og at du ved, hvad der er bedst for dig. Tillid til at dine følelser og kropsfornemmelse fortæller dig, hvordan du har det.
11. Tilgiv
At tilgive er ikke det samme som at acceptere og negligere det, der er sket. Det handler også om at tilgive dig selv og give slip på den bagage der følger med det, der er sket.
Hvis det er for uoverskueligt at gå igang med på egen hånd, så ring til os og få vejledning og en gratis afklarende samtale om dit stressniveau.
Kærlig hilsen
Mette Molberg
Speciallæge og stressspecialist
Har du, eller en du kender, brug for en GRATIS afklarende videosamtale?
Vi tilbyder mulighed for videosamtaler via fx Zoom i vores klinik. Det er let tilgængeligt og nemt at få i gang – bare klik på et link som vi sender til dig, så er vi i dialog.