fbpx

13. juli 2020

Før og efter ferie —sådan må det ikke gå: ingen ro op til, ingen afslapning i ferien og starte op igen med underskud…

Tankerne og følelserne er mange…

Før ferien

Jubiii nu er det snart ferie og så skal jeg rigtigt slappe af, for det trænger jeg SÅ MEGET til! Jeg skal sove tungt og længe, vågne udhvilet, så jeg kan have en ferie med mine kære, uden skænderier og udfordringer. En tid hvor vi bare griner, hygger og tanker op på nærvær.

Meeeen jeg skal lige have de her arbejdsopgaver overstået først, og så skal jeg også lige huske…..og ……og ……

Har jeg stress? Der er så mange der taler om det og hvad er det helt præcist?

-i “gamle” dage sagde man, at man får stress af det, man ikke når… jeg har da mange ting, jeg ikke når, og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke når dem…

Mine tanker kører i ring, og nu er jeg tilbage til den følelse med at løbe efter målet uden helt at få fornemmelsen af, at jeg når det…..

Det bliver ofte en stresstilstand, når antallet af opgaver overstiger ens formåen på tid, kombineret med tankespind, ærgelser og manglende indfriede forventninger.

Når ferien så endelig rammer, er du helt færdig og bruger de første 1-2 uger på at komme dig over den byrde, du havde at bære på op til ferien.

Måske bliver du forkølet og syg, hvilket igen kan få dig til at bruge en masse tanker på ærgelse over at du skal bruge din ferie på det og ikke bare på den afslapning du har så meget brug for…

Efter ferien

Så er ferien slut og jeg skal tilbage på arbejde – jubiii – det er lige før, det er nemmere at gå på arbejde end at være hjemme på ferie. Faktisk så har jeg brug for ferie fra min familie efter vores ferie….

Ferien er gået med skænderier og uoverensstemmelser, en masse oplevelser jeg næsten ikke kan huske eller adskille fra hinanden…

Hvorfor er det, at jeg ikke bare respekterer mig, mine behov og slapper af og får den ro jeg så gerne vil have og har brug for?

Hvorfor bliver du syg i ferien?

Først vil jeg lige fortælle dig lidt om, hvorfor du bliver syg i ferien.

Når din krop er i en stresstilstand, arbejder dit immunsystem kortvarigt mere effektivt, fordi kroppen producerer stresshormonerne fx adrenalin der stimulerer vores immunsystem til at producere flere gode celler der kan bekæmpe virus og bakterier.

“Let til moderat kortvarig stress mindsker risiko for sygdom – men kun på kort sigt.”

Mette Molberg, speciallæge og stressspecialist.

Når ferien så endelig er der, og vores stressniveau falder bliver vores immunforsvar mindre stimuleret og derved er det mindre effektivt overfor de virus vi fortsat bliver udsat for. Det er derfor vi rammes af sygdom i ferien.

På lang sigt sker der noget andet…

Alvorlig og længerevarende stress svækker vores immunsystem og øger risikoen for sygdomme som fx højt blodtryk, åreforkalkning, blodpropper og andre alvorlige psykiske sygdomme. En anden årsag til svækkelse af immunsystemet er, at når vi er stresset, spiser og lever vi mere usundt og derved får vi ikke tilstrækkelig med næring, god energi, væske, vitaminer og mineraler.

Når hjernen og kroppen er stresset og hele tiden skal præstere ifht. arbejde, familie, fritidsaktiviteter, hobbyer og mange andre ting, tanker og følelser, kan den blive så vant til at være igang, at:

Hjernen har brug for restitution og hvile og når den ikke får det kan forskellige områder i vores hjerne ændrer sig. Den ændrer simpelthen form forskellige steder, skrumper og bliver mindre modstandsdygtig. Hvis vi alligevel fortsætter med at overhøre kroppens signaler om ønsket afslapning, vil vores hjerne på et tidspunkt bliver svært påvirket, og vi udvikler alvorlige stresssymptomer.

Når vi nu véd at hjernen fungerer bedst med hvile ind imellem vores opgaver, så er det da skørt ikke at handel på det ikk´? Specielt når det er relativt nemt og lavpraktisk, at ændre på det høje niveau og lade hjernen få kvalitative pauser hver dag.

Hjernen vil helst gøre det den plejer at gøre, for der bruger den mindst energi. Derfor er vi så glade for rutiner, at vi nogle gange ikke ser at de rutiner vi har, kan være direkte skadelige for os.

Selv om vi nu ved at hjernen helst vil gøre det den plejer er det vigtigt for mig at italesætte, at det netop er derfor det er så svært at ændre vaner og nå dertil hvor det “nye” bliver nemt. Hjernen vil simpelthen fortælle os, at vi ikke skal gøre noget andet end vi plejer, også selv om det er godt for os.

Så du skal vide, at det kræver vilje og vedholdenhed at komme ud af en gammel vane, også selv om vanen ikke er sund for os og vi godt véd og kan mærke, at vi skal ændre den. Det der uden tvivl er den store gevinst i at ændre den usunde vane er, at vi hurtigt vil mærke et større overskud og overblik.

Heldigvis er der helt lavpraktiske øvelser der kan give vores krop og hjerne en lille pause i vores hektiske hverdag. Der er nemlig måder hvorved vi kan undgå at bruge vores dyrebare ferie og fritid på sygdom og grublerier?

At du kan få mere ro i din hverdag og du derved vil få mere overskud, mindre stress, og mere glæde.

TRÆK BEVIDST DIT VEJR!

Træk vejret ind imens du tæller til 4

Hold vejret imens du tæller til 2

Pust ud imens du tæller til 8

Hold vejret imens du tæller til 2

Gentag 4 gange

Når du bevidst trækker dit vejr, vil du flytte hjernens opmærksomhed fra det der presser dig og over på de sansninger der følger din vejrtrækning.

Når du bevidst flytter din opmærksomhed over på din vejrtrækning, vil du booste din stressbremse og alene ved det, vil være et skridt i den rigtige retning.

Når du skal til at lære at trække dit vejr bevidst, kan det være en god ide, at gøre det på faste tidspunkter på dagen. Din hjerne skal til at lære en ny måde at reagere på og det vil den naturligt have modstand på, da den helst vil gøre det den er vant til. Du kan eventuelt sætte din alarm, så du husker det.

Vi har samlet nogle gode retningslinjer for, hvordan du og dine undgår for meget pres i ferien, og forhåbentlig får den ferie du fortjener:

Gå fra DOING MODE til BEEING MODE!

DU MÅ GERNE NYDE FØR DU SKAL YDE!

Ta’ den allerbedste ferie for dig!

Kærlig hilsen

Mette Molberg

Speciallæge og stressspecialist


Har du, eller en du kender, brug for en GRATIS afklarende samtale?

Vi tilbyder samtaler online via Teams. Det er ganske let at tilgå – man trykker bare på det link, vi sender dig.