19. juli 2021
Endorfiner udløses ved fysisk hård træning og kan også udløses ved stress, det er bl.a derfor at mange ikke føler, at de kan mærke kroppen. Man mærker ikke ”smerten”. Problemet er, at du derfor også er i langt større fare for at overbelaste sig selv, endnu mere.
Hvis du har oplevet et reelt stress-sammenbrud eller føler, at du står på tærsklen til det, så vil det sandsynligvis være fornuftigst at hive alt højintenst og præstationsrelateret ud af din træning og i stedet:
gå rolige ture i naturen dyrk yoga
lav udstrækningsøvelser cykle i helt langsomt tempo
Den rolige motion kan hjælpe dig til at sove bedre og falde lettere i søvn, hvilket ofte er et problem for stressramte og et meget vigtigt element i helbredelsen.
Det er vigtigt at mærke efter, dagen efter træning – om du er du mere træt og udmattet, for så har du sandsynligvis trænet for hårdt.
Det handler om at få skabt balance i det autonome nervesystem og alt hvad der kan berolige, både af mental og fysisk karaktér, er med til at hjælpe dit parasympatiske nervesystem, som er din stressbremse og skabe stabil aktivitet i dit sympatiske nervesystem, som er din stressspeeder.
Motion og bevægelse har til at alle tider været sundt for mennesket og nye undersøgelser, viser at motion kan forebygge stress og depression og styrker både krop og psyke –
- Stabilt blodtryk
- Øget iltoptagelse
- Styrker hjertet
- Det gode kolesterol stiger
- Risikoen for en blodprop reduceres
- Hippocampus i hjernen vokser (skrumper ved stress), hvilket bl.a. påvirker hukommelse og indlæring
- Hjælper med at genskabe balancen i det autonome nervesystem.
- Fysisk aktive personer er i mindre grad tilbøjelige til at blive ramt af stress og depression
- Appetitreguleringen kommer til at fungere bedre.
- En række hormoner påvirkes og stabiliseres, bl.a. væksthormon, kønshormon og nogle af de hormoner, som påvirker vores humør og vores stressniveau. Motion, frisk luft og bevægelse. Fra naturens side er vi jo skabt til at bevæge os, vi er ikke skabt til at være inaktive og heller ikke at sidde eller være inde det meste af dagen. Vi må bevæge os mere og komme tilbage til det der i virkeligheden er helt naturligt for os, -at få genskabt balancen mellem krop og sind gennem blandt andet fysisk aktivitet.
Og man må gerne bevæge sig også selvom man har stress – det handler om at gøre det i det tempo man kan klare!
De fleste stressramte mærker hurtigt effekten af de daglige gåture og har du overskud til at gøre lidt ekstra, er ture i skoven eller ved vandet særlig godt. Det skaber ro i hjernen, som genkender det naturlige element. I naturen er der ikke de forstyrrelser, som vi ellers påvirkes af i byerne.
I videnskabelige undersøgelser har man kunnet måle, at blodtrykket falder når man kommer ud i naturen.
En anden vigtig faktor, som har indflydelse på vores helbred er, at danskerne opholder sig i gennemsnit omkring 80-90 % af tiden indendørs. Det betyder at vi en stor del af vores hverdag opholder os i rum, hvor vi primært udånder CO2 og får for lidt ilt, (som jo kommer udefra). Så sørg for at få luftet godt ud.
Samtidig betyder det også, at vi får for lidt lys, hvilket påvirker hjernen i en negativ retning. Dagslys påvirker vores døgnrytme og hjælper os med at understøtte den naturligt. Og væsentligt er det også, at når cellerne i vores nethinde registrerer dagslys, sender de besked til hjernen om at vågne op og udskille glædeshormonet serotonin, så lyset har stor indvirkning på vores mentale trivsel.
Derfor er der, udover motionens og bevægelsens positive indvirkning på krop og sind, er der alle mulige andre gode grunde til at bevæge sig ud i naturen og bruge naturen som bevægelsesrum. Hvis du ikke er til løbeture og de mere krævende motionsformer, kan raske gåture også være rigtig godt.
Er du meget stresset, er det ikke gavnligt for kroppen at pålægge den yderligere belastning. Det giver som regel sig selv, forevis din krop er energiforladt pga. langtids belastning, giver det ikke mening at presse sig selv ud på en løbetur. Start derfor med nogle overkommelige gåture, gerne i naturskønne omgivelser.
Det er vigtigt at du vælger en bevægelsesform, som du finder attraktiv. Det nytter ikke noget, at melde sig ind i et fitnesscenter og blive passiv medlem. Det gør noget ved os, når ikke får gjort noget ved de mål vi sætter os.
En NUtid med meget skærm, gør os fysisk inaktive og belaster krop og sind. Vi er ikke bygget til at sidde ned så meget som vi gør. Det er ikke naturligt, samtidig får ikke stimuleret vores sanser, de bliver dovne og utrænet, som vi naturligt har behov for. Kroppen får ikke brugt den energi, som den naturligt har og mange stressramte oplever at føle sig ”hjernetræt”. Her vil det også føles afstressende, at komme ud og bevæge sig, bruge kroppen og bare være. Får vi ikke styrket vores fysiske krop, bliver den mindre modstandsdygtig. Til gengæld overstimulerer vi vores hjerne, som i den grad er bliver udfordret med konstante valg, beslutninger, ansvar, forventninger osv og som har brug for aflastning.
Derfor har vi brug for at skabe en øget balance mellem krop og psyke. Vi har både brug for motionens kemiske positive indvirkning på krop og sind, men vi har også brug for den aflastning og ændrede fokus, som motion og bevægelse også kan give os, især hvis vi bevæger i naturen.
5 vigtige for at komme i gang
Motion og motivation – Sørg for at inden du går i gang med motionen/bevægelse –
- Beslut dig for hvad det er du vil nære dig med af bevægelse. Det sagtens være flere forskellige former og det kan også variere i fht hvordan du har det.
- Beslut dig for at bevæge dig på en måde, som du oplever mærkbart gavner dig. Husk det skal være tilpasset dig og der hvor du er i fht din stress!!
- At du føler det er attraktivt for dig, da du ved og mærker det gavner dit velvære og styrker dig mentalt og fysisk.
- Du sørger for ikke sætte barren for højt, men sætter dig nogle mål for, hvad der er realistisk i din hverdag. Hellere starte lavt og du får det gjort end sætte barren for højt og give op.
- Du ved at det er noget du vil gøre fremadrettet, så det bliver en livsstilsændring og ikke bare en overgang. Husk det styrker dig både fysisk og mentalt!