7. december 2020

Hvilke tanker løber gennem hovedet på dig lige nu?
Måske tænker du:
Yes, jeg glæder mig! Hvor bliver det hyggeligt at være sammen med familien.
Eller måske tænker du:
Åh nej, jeg kan næste ikke overskue alt det, jeg skal nå inden d. 24. december.
Eller måske tænker du begge dele?

Mange voksne har et ambivalent forhold til julen, fordi det skaber endnu flere forventninger i en i forvejen travl hverdag.

Vi har i forvejen ofte store forventninger til at have styr på vores liv, være i balance, være sociale samtidig med, at vi også lige skal dyrke os selv.

Det kan derfor være ekstra svært at have tid og overskud til de ekstra forventninger vi stiller til os selv ved juletid.

I bund og grund er det således ikke julen, der stresser os. Det er derimod os selv.

Stress er ikke et psykologisk fænomen, men en biologisk reaktion, der opstår i hjernen. Hjernen er et meget komplekst system, som består af mange forskellige områder og centre. Disse arbejder både sammen med hinanden og med resten af kroppen.

Hjernens center for planlægning ligger forrest i hjernen i de såkaldte forreste pandelapper. Denne del af hjernen hjælper os med at fokusere, organisere kompleks information og planlægge. Her ligger desuden vores motivation og energi til at nå et mål.

Når vores pandelapper bliver udfordret, vil det sende signal til hypothalamus, som er vores hjernecenter for stabilisering. Hypothalamus vil sende signal til binyrerne og binyrebarken, om at producere kortisol, som er vores stresshormon. Denne reaktion er i bund og grund sund, hvis vi er i livsfare og skal kunne kæmpe eller flygte, men i forhold til at gøre klar og forberede sig til jul er den uhensigtsmæssig. Heldigvis kan du selv gøre noget for at sænke dine stresshormoner. Det kræver dog, at du bliver bevidst om dine uhensigtsmæssige automatiske og tillærte handlemønstre.

Stress opstår når de krav, som vi selv eller omverdenen har til os er større, end de ressourcer vi har til rådighed. Julestressen kommer, fordi vi fx ikke føler at kunne leve op til egne forventninger i forhold til jul.

Jul kan derfor for mange være en belastende tid på året. Der er mange ting, der skal nås på kort tid og mange traditionsrige gøremål.

Måske er det tid til at genoverveje de forventninger du har til julen. Måske har du sat forventningerne og ambitionen urealistisk højt, således at det er svært at undgå at blive skuffet over dig selv.

Julestress kan forebygges

Der er mange muligheder for at undgå at december måned bliver fuld af stress og jag.
Listen nedenunder er forslag, og du kan vælge dem ud, som passer bedst til dit liv.

– Planlæg
Sørg for i god tid at planlægge din tid. Hvis du har overblik og ro i din kalender skaber det ro i hovedet. Del gerne dine opgaver op i små bidder. Hvis du har lavet en tidsplan i god tid, er det også lettere at sige nej, hvis der skulle opstå ekstra arrangementer eller opgaver.

– Prioriter
Vælg de ting som du og din familie finder vigtigst og fokuser på dem. Det er urealistisk at forvente at kunne nå det hele. Det er fx okay at sige nej til invitationer, der handler mere om pligt end lyst.
Det er samtidig vigtigt ikke at have dårlig samvittighed over de ting, som du fravælger. Klarlæg om det er ting, du har lyst til at gøre, eller blot noget som du mener du burde gøre.
Sørg for at afstemme forventninger med din familie, lad dem vide hvordan du har det og måske kan du italesætte, at du ønsker en jul med glæde og overskud, i stedet for underskud og vrede.

– Restituer
Det er vigtigt at holde pauser, selvom der er travlt. Hjernen har brug for tid til at restituere. Selvom det kan være en svær øvelse, vil du opdage at pauserne giver dig mere energi til dine prioriterede opgaver og aktiviteter.
En pause kan være mange ting. Det kunne fx være at meditere, gå en tur i naturen eller se en film sammen med familien.
Det kan måske også være en god ide med lidt ”alene-tid”. Det er vigtigt at vælge noget, som giver mening for dig, og som føles godt.

– Spar på kræfterne
Det er helt okay indimellem at springe over, hvor gærdet er lavest. Det bliver ikke nødvendigvis en bedre jul med hjemmelavede småkager og æbleskiver. Købte varianter kan være et fornuftigt valg, og de kan smage rigtig godt.
Måske er det heller ikke nødvendigt med den helt store julerengøring eller pakkekalender til hele familien.

-Sov
Søvnen er særligt vigtigt at prioritere, da den er hele vores fundament for vores trivsel. Hvis du er søvnig, bliver du langsom og glemsom, hvilket mindsker din evne til at planlægge og prioritere konstruktivt. Gå tidligt i seng og nyd at du prioriterer dig selv og dit overskud.

– Hjælp hinanden
Det behøver ikke at være den samme person, der står for alle opgaver og forberedelser i forbindelse med jul. Del gerne opgaverne imellem jer, så madlavning, rengøring og indkøb af gaver ikke kun hænger på én person. Der er sikkert andre i din familie, der gerne vil hjælpe.

– Julegaveindkøb kan klares på nettet
Køb af julegaver vil sagtens kunne ordnes hjemmefra. De fleste større butikker tilbyder levering inden for få dage. Herved kan du spare rigtig meget tid og undgå de frustrationer det kan give at løbe fra butik til butik og stå i lange køer.

– Kom udenfor
Selvom december er en mørk og kold måned, er det vigtigt at få frisk luft. Det behøver ikke at være lange hårde løbeture, men en gåtur kan være en rigtig god ting, især fordi vi i julen både sidder og spiser mere end normalt. Frisk luft og motion skaber mere overskud og energi.

Er du julestresset

Hvis du alligevel ender med at opleve julestress, så fortvivl ikke. Et af de bedste værktøjer til at reducere stress, er at lave vejrtrækningsøvelser. Når vi er opmærksomme på at trække vejret dybt ned i lungerne, nedsættes kroppens frigivelse af stresshormoner. Det er enkelt, det er effektivt og det er gratis.

Prøv med denne øvelse:
Tæl til 4 når du ånder ind
Hold vejret når du tæller til 4
Pust ud gennem spidsede læber imens du tæller til 4
Hold igen vejret når du tæller til 4
Vejrtrækningsøvelser gentages gerne mange gange i løbet af dagen.

Når du laver vejrtrækningsøvelser, giver du din hjerne et pusterum. Hjernen er sådan indrettet, at den ikke kan koncentrere sig 100% om mere end 1 ting ad gangen. Når vi flytter hjernens opmærksomhed fra at køre på autopilot til den bevidste vejrtrækning, får vi mulighed for at vælge noget andet, end vi plejer. Derved får vi pludselig muligheden for ex. at sætte farten ned eller sige nej tak <3

Prøv desuden at gennemgå din kalender. Skriv ned hvilke af dine planlagte aktiviteter, du opfatter som positive, og som lader dig op.
Hvilke aktiviteter ser du som neutrale, og hvor mange af de ting, som du har stående i din kalender er negative og tærer på din energi.
Hvis du har fået samlet flest negative aktiviteter i din kalender, bør du fravælge og/eller bytte dem ud med positive aktiviteter.
Denne øvelse vil øge dit energiniveau, så du undgår at føle dig fuldstændig drænet. Du kan på denne måde få mere overskud til at nyde julen.

Kort sagt: prioriter, uddeleger eller sig nej <3

Du bestemmer

Det vigtigste er, at det er DIG, der bestemmer, hvad der er værdifuldt for dig i julen.
Undgå at påtage dig opgaver, som kun handler om pligt, og hvor du føler, at det er noget, som du burde hjælpe med.
Husk når du siger NEJ til opgaver, siger du samtidig JA til dig selv.
Du er den vigtigste i dit liv, så det er dig, der bestemmer og kan mærke, hvad der er godt for dig.

Medica Pro ønsker alle en glædelig og fredfyldt jul og et godt og mindre stressfyldt nytår