fbpx

23. marts 2020

Alt er og bliver anderledes nu, i disse dage og i månederne fremover. Det er forandringens tid og det kan skabe belastninger i vores hjerne og krop. Især for tidligere stressramte, dem der allerede føler sig presset eller befinder sig i en særlig belastende situation hvor man selv er syg, eller fx har syge pårørende, er blevet fyret, oplever økonomisk usikkerhed og må afskedige medarbejdere m.fl.

Udbruddet af COVID-19 er stressende for rigtig rigtig mange danskere. Frygt og angst for sygdom, en ny samfundsstruktur, en krisesituation, kan være overvældende og forårsage stærke følelser bl.a. stress hos voksne og børn. At lære at kunne håndtere stress vil gøre dig og dem du holder af, stærkere.

Stress påvirker vores immunforsvar negativt og gør os mere modtagelige for infektioner, forværrer kronisk sygdom og kan gøre en infektion med covid-19 mere alvorlig.

Så der er al mulig grund til at mindske vores stress i hjerne og krop.

Vi reagerer forskelligt på stressede situationer

Hvordan du reagerer på Covid-19 afhænger af din baggrund, dine tidligere oplevelser, dine erfaringer på svære situationer, dine copingstrategier, din personlighed, dine ressourcer, egne forventninger og andre forventninger m.m.

Mennesker, der ofte reagerer kraftigere i en usikker måske stresset situation omfatter:

At være adskilt fra andre, i en karantæne også selvom man ikke er/føler sig syg af COVID-19, vil ofte opleve det som et stort pres. Man kan føle sig anderledes, situationen er utryg, og man kender ikke konsekvenserne. Man kan fyldes at frygt og bekymringer for eget helbred og sine kæres helbred. Man kan opleve stress fordi man skal overvåge sig selv eller pga. man bliver overvåget af andre for tegn og symptomer på COVID-19. Tristhed, vrede eller frustration, fordi venner eller familie er nervøse for at få sygdommen ved kontakt med dig, også selvom du måske ikke føler dig syg eller er smittet. Man kan også føle skyld over ikke at være i stand til at udføre normalt arbejde eller forældreopgaver under karantæne.

Vær opmærksom på disse almindelige tegn på stress

Hvis du oplever disse følelser eller adfærd flere dage i træk og du ikke kan ændre på din tilstand samt oplever gradvis forværring, bør du søge professionel hjælp.

Du kan mindske stressreaktionen ved at gøre følgende

Vær opmærksom på dine børn og teenager

Børn og teenagere reagerer på, hvad de ser fra de voksne omkring dem. Når forældre omtaler Covid-19 roligt og selvsikkert, giver det omgivelserne en fornemmelse af forældrene har styr på det, og det støtter børnene.

“Ikke alle børn og teenagere reagerer på stress på samme måde”

Mette Molberg, speciallæge og stressspecialist.

Nogle almindelige ændringer, du kan se efter:

Hvad du kan gøre for at støtte dit barn

Børn og teenagere kan blive mere bekymrede, hvis de ser gentagne billeder af en katastrofe i medierne. Begræns mængden af ​​eksponering.

Børn reagerer forskelligt. De kan føle sig kede af det eller have andre stærke følelser. Nogle børn reagerer med det samme, mens andre kan vise tegn på vanskeligheder meget senere. Andre kan have mere alvorlige, længerevarende reaktioner.

Den følelsesmæssige indflydelse af Covid-19 på et barn afhænger af barnets egenskaber/personlighed, tidligere oplevelser, de sociale og økonomiske forhold i familien og samfundet og tilgængeligheden af ressourcer i familien.

Følgende specifikke faktorer kan påvirke dit barns følelsesmæssige respons:

Igen er det vigtigt at være et godt eksempel for dine børn ved at håndtere din stress gennem sunde livsstilsvalg, se ovenfor. Når du er forberedt, udhvilet og afslappet, kan du reagere mere hensigtsmæssigt på uventede stressede begivenheder og træffe mere fornuftige beslutninger til fordel for dig, dine børn, din familie og dine kære.

“Børn med særlige behov kan have brug for ekstra ord med beroligelse”

Mette Molberg, speciallæge og stressspecialist.

Til børn med særlige behov

Børn med særlige behov eller som har begrænsninger kan have kraftigere reaktioner på usikre situationer. De kan opfattes mere bange, bekymrede eller vrede end børn uden særlige behov, fordi de har mindre kontrol over den daglige trivsel. Det samme gælder for børn med andre fysiske, følelsesmæssige eller intellektuelle begrænsninger.

Børn med særlige behov kan have brug for ekstra ord med beroligelse, flere forklaringer om begivenheden og mere komfort og anden positiv fysisk kontakt, såsom knus fra kære.

De bedste hilsner – og pas på dig selv

Mette Molberg

Speciallæge og stressspecialist.


Har du, eller en du kender, brug for en GRATIS afklarende videosamtale?

Vi tilbyder mulighed for videosamtaler via fx Zoom i vores klinik. Det er let tilgængeligt og nemt at få i gang – bare klik på et link som vi sender til dig, så er vi i dialog.